Witlofsoep met parmaham

witlofsoep-met-parmaham

Heb je witlof over of zin om dit soepje van de grond af op te bouwen? Volg dan dit recept om witlofsoep met parmaham te bereiden. Je hebt een staafmixer nodig om deze soep te pureren, zorg dat je deze in huis hebt. De witlofsoep is heerlijk als lunch of tussendoortje. Gebruik minder room als je dit soepje gezonder wilt maken. De soep is lekker romig van smaak, een klein beetje bitter, licht gebonden en lekker van smaak door uien en een beetje knoflook. Neem rustig de tijd om deze soep te bereiden, waarschijnlijk heb je de soep al binnen uurtje af. Een aardappeltje doet het goed binnen deze soep, het maakt de soep iets meer gebonden en dat maakt de soep beter geschikt als lunch. Kies verse witlofstronken Witlofsoep-met-parmahamvoor deze soep. De stronken moeten er fris uitzien en vooral hard zijn om voor deze soep te gebruiken. Verse witlof geeft het meeste vocht af en is daarom het meest geschikt om voor deze soep te gebruiken.

Ingrediënten

 • 500 gram witlof
 • 1 teentje knoflook
 • 100 ml kookroom
 • 2 uien
 • 1 aardappel
 • 1 liter kippenbouillon
 • 4 plakjes parmaham
 • Peper en zout

Vind je parmaham heel erg lekker? Dan mag je best een aantal extra plakjes aan de soep toevoegen. De ingrediëntenlijst is slechts een suggestie en je kunt naar eigen interpretatie dan ook best een aantal ingrediënten vervangen of toevoegen. Heb je wat minder ervaring in de keuken? Dan kun je beter aan ingrediëntenlijst vasthouden.

Bereidingswijze

Volg de bereidingswijze stap voor stap, dan weet je zeker dat er niets fout zal gaan! Binnen het komende uur ga je een heerlijke witlofsoep bereiden.

 1. Verwarm de oven voor tot 175 graden Celsius.
 2. Leg plakjes parmaham op een bakplaat en laat deze het komende kwartier droog worden.
 3. Verwijder de schil van de uien en versnipper ze. Pers de knoflook fijn en fruit deze samen met de versnipperde ui in een pan met olijfolie.
 4. Schil een aardappel en snijd deze in gelijke blokjes.
 5. Was de witlofstronken en verwijder de houtachtige stronken. De witlofstronken mag je in reepjes snijden.
 6. De kippenbouillon, blokjes aardappel en witlof mag je samenvoegen.
 7. Kook de witlofsoep voor ongeveer een kwartiertje. De soep mag op een laag vuur worden gekookt, mix de soep met een staafmixer tot een glad geheel en voeg tot slot room toe om de soep op smaak te brengen.
 8. Verkruimel de Parmaham die je in de oven gedroogd hebt en strooi deze in de kommen met soep voor je deze opdient.
 9. Voeg peper en zout toe om het geheel iets meer smaak te geven. Proef goed of de smaak van de soep klopt en voeg iets meer peper en zout toe als dat noodzakelijk is.

Besluit je om de soep in te vriezen en wil je er later nog eens van eten? Dan kan dat uiteraard! Echter raad ik je op dat moment aan de parmaham later toe toevoegen en de garnering niet samen met de soep in te vriezen.